torsdag 30 augusti 2012

Nykär!

Ni vet hur det är när man är så där sprudlande, galet nykär? När allt bara kretsar kring den andra. När man vägrar se nackdelar och bara ser bra egenskaper och dagens alla tankar vandrar iväg till den man brinner för.

När man är så kär att man vill träffas jämt. Vara med varandra. Tysta. Eller babblande.
Vara nära.
Helst stänga in sig i ett rum, och stänga ute hela världen.

Så känner jag för Manus nr 2 just nu.

Därför måste jag gå in i bubblan och pausa bloggen ett litet tag. Men jag lovar att uppdatera om hur vår relation ligger till lite då och då, även om det blir mer sällan. Under tiden finns jag på Twitter, Pintrest eller Instagram om du vill följa mig digitalt. Och rent analogt finns jag på besök på Bokmässan om några veckor förstås.

Hej så länge!
Vi skrivs!

onsdag 29 augusti 2012

Lugn, hjärnan, lugn.

Nu när min hjärna har fått ligga i träda i några veckor (nåja) och nu är tillbaka i Stockholm igen, så blir den som ett barn i en godisbutik. Alla intryck från storstaden, inspirerande artiklar, vänner, pjäser, danser, bloggar, tvserier, tapeter, klänningar, böcker, fordon, radiokanaler, samtal, lustiga hattar, skobutiker, mingelfester, konstutställningar - kombinerat med avsaknaden av skog utanför fönstret gör att det snurrar i huvudet.

Nu måste jag försöka återfinna lugnet, sortera idéerna och sätta dem mellan två pärmar i nästa roman.


Önskar att jag hade en fallenhet för yoga.

torsdag 23 augusti 2012

För lite Rock´n roll i bokbranschen.

Bokmässan-katalogen landade i brevlådan idag och jag kastade mig över den för att bläddra, samtidigt som jag tog upp ett exemplar av Vi Läser. Men varför ökar inte pulsen? Varför känns det intressant, men lite småtråkigt?

Och det slår mig att det är för lite Rock´n Roll i bokbranschen. Det handlar snarare om att upprätthålla den klassiska bilden av författaren sittandes vid sitt skrivbord. Den lärde. Som en slags ubermench som kan formulera och se till att punkterna hamnar på rätt ställe. Eller måste de det?

För skrivandet är ju en konst, författaren en konstnär. De bästa författarna flippar ju ut, överraskar, fångar känslor hos sig själv och andra. Möter människor, inspireras av andra konstnärliga uttryck. Följer den moderna tiden - eller ligger steget före den. En bra författare målar en bok, skulpterar en berättelse, leker fram ett material och gör fysisk form av känslor.

Mer Rock´n roll i bokbranschen. och punkter på fel ställe


torsdag 16 augusti 2012

Sommarläst.

Efter 6 veckor på landet med mycket regn och utan tv blev resultatet att mycket blev läst.

Bland annat:



Cirkeln - Jag var tvungen och se vad "the fuss was all about". Och nu förstår jag. Cirkeln är den första i en trilogi - en välskriven, kuslig och otroligt spännande ungdomsroman med mycket tonårsverklighet blandat med fantasy. Försökte fundera ut vilket tekniskt berättargrepp det var som gjorde att jag ville krama om karaktärerna och berätta att de inte är ensamma, att allt blir bra. För det hoppas jag... Ser mycket fram emot att läsa fortsättningen Eld och i september den sista och tredje delen Nyckeln.







Inte på riktigt, inte på låtsas  Det blev mycket ungdomsromaner i början av sommaren. Maja-Maria Henriksson var min lärare på skrivarkursen och när jag läser hennes bok förstår jag vad hon menar med "gestaltning". Den var fantastisk. Jag läste inte. Jag var där.




Bara vanligt vatten Den här plockade jag åt mig enbart för att den handlaade om en författare. Okej, kanske för att jag gillar Kajsa Ingmarssons blogg också - och henne som person. Har följt henne under åren i olika föreläsningsserier och annat. Den levererade mys medan regnet smattrade på rutan.





Bredvid mig i soffan blev jag ibland avbruten av några skratt och chockerade utrop då och då. Där låg nämligen min man och läste Jag är Zlatan. Jag blev så nyfiken så jag var tvungen att läsa den jag också, trots total avsaknad av fotbollsintresse. Tycker det var fantastiskt hur David Lagerkrantz har lyckats skriva den så att man riktigt hör Zlatan i huvudet. Utan mellanrum mellan meningarna.
För mig bekräftar boken dock att fotboll enbart handlar om pengar och att människan inte är värd ett ruttet öre (eller hur var det nu?). Hårt liv. Hård kille. Kan inte heller låta bli att fundera över hur det skulle vara om en fotbollstjej betett sig likadant. Hade förmodligen blivit inlagd på dårhus.





1Q84 - första boken Har varit tveksam men nyfiken. Är inget stort fan av science fiction och parallella världar. Men här fanns något intressant. Första delen i Murakamis trilogi gick rakt in i hjärtat. Ibland blir jag irriterad på hans språk (eller översättningen av det) och hans fixering vid att beskriva bröst. Men utöver det var det en fantastisk, fantasifull skildring av ett författarskap och en värld med två månar. Och jag föll som en fura.

Nu ligger Litte Bee, Drömbokhandeln, 1Q82 andra delen och Stål och väntar på nattduksbordet. hoppas på en regnig höst – och att tv:n går sönder.

onsdag 15 augusti 2012

Bland orden på Formex

I väntan på Bokmässan är det dags för Formex. Imorgon ska jag dit och inspireras av vackra färger, smarta idéer, passionerade entreprenörer, kunniga designers – och ord.



Frau Furtenbach har nämligen premiär för sin nya kollektion "nållåtta" som hyllar Stockholmsord - och Stockholmarna. Ord som funnits sedan 30-talet men används än idag, trots att Stockholmskan är den "dialekt" som förändras mest över åren. Ser fram emot att sätta på mig pjucken, ta tricken eller dela en bulle till Formex.

 Frau Furtenbach har också kollektionerna Pijtmåle och Farmors lapptäcke. Kolla in!


Min andra passion - förutom ord - är ju mat. Så självklart ska jag titta förbi Arbrå Ångbageris monter och mumsa på lite kakor. Gör pepparkakstestet här och se hur många pepparkakor du behöver (skrivet av moi)..!

Ses vi där?



tisdag 14 augusti 2012

måndag 13 augusti 2012

Tillbaka!

Hej igen! Hoppas din sommar var härlig.

Jag är tillbaka från en sommar där jag tagit mig tid. Tid att skriva. Tid att läsa. Tid att bada, sola (nåja), koppla av.

Och så har jag skrivit. Varje vardagmorgon i två timmar. Förutom upplägg och struktur är jag inne på 50 sidor (A4) i min nya roman. Just nu har jag fastnat - överrumplad över alla valmöjligheter hur historien kan berättas. Vägval. Så jag behöver fokusera mer på syftet och vad jag vill säga.
Hm.

Försöker ta till mig av vad underbara Maja-Maria sa till mig:
"Tänk på att 70% av romanen skrivs i huvudet."

Fortsättning följer...


 

söndag 8 juli 2012

Sommarpaus.

Nu tar bloggen sommarpaus med följande planer:

1. Skriva på manus nr 2 mellan 8-10 varje morgon.
2. Göra så lite som möjligt utöver det.

Vi ses i augusti! Glad skrivarsommar!

Här ska jag ligga så ofta som möjligt i sommar, tänkte jag. Med anteckningsblocket i handen.

torsdag 28 juni 2012

"Kritikern i mig får åka vidare till Farsta Strand."

Alltför ofta är skapande människor alldeles för hårda mot oss själva. Vi har alla en liten Jante som sitter på vår axel och säger "Vem tror du att du är?" "Skriva bok - gör nåt vettigt istället" "Det här kan väl inte du?" "Vem vill läsa det här?"

Maja- Maria berättar att hennes Jante ofta sätter sig på axeln när hon kliver på tunnelbanan. Då börjar han babbla och babbla och försöka ingjuta osäkerhet.

Hennes knep är att välja första bästa lediga säte, sätta sig ned och säga "Okej, kom igen då! Ge mig allt du har!" Och sedan låta Jante babbla på. Sedan reser hon sig upp, ger honom ett föraktfullt ögonkast: "Kunde du inte bättre?"– och lämnar honom där. Går av vid Odenplan medan han får åka vidare till Farsta strand.


onsdag 27 juni 2012

Kliver nyvaken ut i sommaren.

I klassrummet flyger timmarna. Och vips så är orden slut och vi tvingas kliva ut i verkligheten igen. Där känner jag mig nyvaken. Hudlös. Får nypa mig själv för att förstå att jag måste vakna. Ta tag i alla måsten som vilat under tiden. Tillbaka till livet. Fast just det känns mer som en dröm. Miljön. Karaktärerna i det.


Fast det är klart att jag saknat dem medan jag varit upptagen med att skapa mina egna verkligheter.

Tänker på vår övning i att ge konstruktiv kritik och samtidigt vara ödmjuk och hoppas kunna ta med mig det ut ur klassrummet. Särskilt tipset från Maja-Maria:

"Att vara ödmjuk är att kunna be någon att dra åt helvete på ett sätt som gör att de ser fram emot resan."



tisdag 26 juni 2012

Skrivövning på 10 minuter.

Det är så otroligt roligt och ändå så svårt. Och det finns tusen sätt att göra det på – gestaltning. Att inte beskriva utan låta läsaren få uppleva själv. Även om jag skrivit flera hundar sidor behöver jag fortfarande öva på det, så därför var dagens skrivövning perfekt.

Vi fick i uppdrag att på 10 minuter beskriva ett rum utan att använda några som helst synintryck. (Vi fick alltså bara använda, känsel, hörsel, smak och doft).

Så här lät min version:



"Det första hon hörde var ljudet av droppet. Regelbundet. Men ändå välkommet. Det betydde att hon levde. 
Eller? 
Allting var fortfarande svart.


Hon tog ett trevande andetag, vilket satte igång ett prasslande ljud av rörelse bredvid henne. När hon sträckte ut den darrande handen mötte den Johns. 

- Du är vaken. 

Den välbekanta rösten lät inte glad, inte ledsen. Bara kallt konstaterande.

Tungan klibbade fast i gommen när hon försökte få rösten att fungera. Men innan hon hann yttra något nådde lukten av plast hennes näsa och så en ljuvlig smak av kallt vatten. Som en frisk våg över het sand. Hon svalde hungrigt i djupa klunkar och höll handen under muggen – som för att den inte skulle tas ifrån henne.


Johns hand låg slapp i hennes andra. Pliktskyldig.


Hon kunde känna hur hans andedräkt var sval där långt ifrån hennes.


Det var ju för hans skull hon gjort det här! Bara hans. Kroppen tillhörde inte längre henne. Det var han som njöt av den, inte hon. 

Trots droppet kunde hon förnimma smärtan i bröstet, känna ärren hon ännu inte kunde se. Hon lyfte handen och förde den försiktigt mot tröjan, men hejdades.

- Inte än gumman, det måste läka lite först.


Det var något i sättet han sa det. Dröjande. Oengagerat. 
Han gjort det här förut.


Hon lutade sig framåt i en viskning. 
 - Kom.

Han satte örat tätt intill hennes ännu snustorra mun. Så tätt att hon kunde känna brosket mot sina läppar.


Så tog hon sats och skrek med sina lungors fulla kraft."

måndag 25 juni 2012

Skrivarkurs, dag 1.

Idag började skrivarkursen på Skrivarakademien här i Sthlm. En hel vecka ska jag ägna mig åt att testa olika skrivtekniker, jobba på min gestaltning, bygga karaktärer och andra underbara saker. En hel vecka! Jag är lika lycklig som Ferdinand under korkeken.

Dessutom hade jag turen att få fantastiska, pedagogiska, fantasiskapande Maja-Maria Henriksson som lärare (August-nominerad 2010 med "Jag finns". Även författare till "Inte på riktigt, inte på låtsas.").

Hemuppgift idag är att beskriva en situation med endast ett sinne i taget (dvs fem gånger). Alltså:
Smak
Doft
Hörsel
Syn
Känsel
Så det ska jag ägna kvällen åt. Kanske delar med mig av det imorgon...

Drar in en doft av jasmin (och rengöringsmedel), hör en fågel sjunga (lite för högt), ser hur regnet smattrar mot fönsterbrädan och känner en smak av förväntan...

Maja- Maria Henriksson. Foto: Annika af Klercke

torsdag 21 juni 2012

Heter det..?

... Glad midsommar!
... Trevlig midsommar!
... Skön midsommar!
... Härlig midsommar!

eller kanske

Mid gladsommar!

Oavsett – ha en sån, så hörs vi på måndag!

tisdag 19 juni 2012

Art is a way to show the outside world what your inside world is like.

/Jerry Saltz (Konstkritiker New York Times)

måndag 18 juni 2012

Allt för konsten.

Min lördag var något galen. Jag åkte ut till Norrtälje för att delta i ett (än så länge) hemligt konstprojekt.

Hittar fortfarande kroppsfärg bakom örat, i armbågen, under naglarna...

Så här såg jag ut. Snygg va?

Fotografen hissades upp i en skopa för bättre perspektiv...

Resultatet får du självklart se när det är klart! Även om tiden kan tyckas gå långsamt fram tills dess... (Ser du snigeln..?)
Resten av fotona togs i det underbara rummet i ladan (vid de stora fönstren). Där spelade vi pingis, förundrades över loppisfynd och utsikten över ängar och hav och doften av svensk försommar.




fredag 15 juni 2012

"Varje avslutad bok är som ett brustet äktenskap."

Olle Lönnaeus ("En enda sanning")

torsdag 14 juni 2012

Ett bokmingel med underton

Oj vart tog den här veckan vägen? Det känns som tiden (och jag) springer fortare och fortare för att hinna fram till sommaren.

I måndags var det mingel för bokbloggare på Damm förlag. Där fanns författarna Manne Fagerlind och Olle Lönnaeus för att berätta om sina nyutgivna romaner och jag var på plats för att suga åt mig författartips.

När jag först tog upp debutanten Mannes bok "Berg har inga rötter" och läste baksidesteten så var jag säker på att det inte var något för mig. Pensionärs vardag. Sjukvård. Museum. Alzheimers. Ingen bladvändare direkt.
Ack så fel jag hade.

Istället fick jag en lektion i hur ett unikt berättarperspektiv kan få en som fastnaglad vid pärmarna. här får vi följa huvudpersonens vardag efter att ha fått diagnosen Alzheimers. Hans rädsla och ilska över hur vardagen förändras runt omkring honom och hur han under bokens gång skriver om sin egen verklighet.

Den var vacker, gripande, sorglig och rolig på samma gång och får en att fundera över allt från hur vi behandlar de som är sjuka, hur det är att vara förälder, anhörig, kollega, vän – till hur vi själva kommer att se tillbaka på vårt liv när vi blir gamla. Rekommenderad sommarläsning.

Finns att köpa här

Författartips då? Jo, Mannes menar att en bra tanke när man kommer på ett tema till en roman är: "Tänk om...". "Tänk om du fick diagnosen Alzheimers. Hur skulle det vara? Hur skullle du tänka? (Liksom Stephen King när han skrev "Under kupolen": "Tänk om en hel stad låg under en gigantisk, ointaglig glaskupa...").

Han berättade också om fördelarna med att ha en kapitelindelning i sitt manus innan man skickar in och glädjen i att ha en redaktör att boll amed (åh, vad jag ser fram emot det!).

Olles spänningsroman "En enda sanning" får jag återkomma om när jag hunnit läsa den.

För nu springer tiden ikapp med sommaren...


måndag 11 juni 2012

You had me at "härliga terass".

"Somrig buffé på Forma Books härliga terass." Redan där hade de mig. Och så lite bokprat på det.

Ser fram emot kvällen.



torsdag 7 juni 2012

Magi mellan pärmarna.

När jag var tio år tyckte jag det var magiskt att slå upp en bok. Att kliva in i en värld där det fanns drakar, talande djur – och enhörningar. Och där jag fick suga åt mig nya, användbara ord som "ensamtroll" och andra som vi inte lärde oss i skolan.

Det här var en av mina favoriter:



Ser du enhörningen..?

Även om enhörningarna numera är få, är pärmarna jag öppnar fortfarande många – och den magiska känslan fortfarande kvar.

måndag 4 juni 2012

100 pingviner i brevlådan.

I fredags dök de äntligen upp i posten - 100 bokomslag från Penguin i vykortsformat, samlade i en sagolik ask. Så fina att jag insåg att jag inte kommer vilja att de lämnar mig. Får nog beställa en till för att ha att skicka som vykort.




fredag 1 juni 2012

Hostage.


All souls are hostage in our human envelope.

Wicked – Gregory Maguire

onsdag 30 maj 2012

Att känna pennan i hjärtat.

Det är klurigt det där med att skriva så att det känns i hjärtat. Så att ögonen tåras av igenkänning.

Jag hittar det ibland. I en dikt av Bo Setterlind. I en film av Almodovar. Eller i en blogg, som i t ex i den här texten av Fredrik Backman där jag känner igen den gränslösa kärleken och känslan av att vilja skydda någon till varje pris. (Du har säkert redan läst den, den men den tål att läsas igen).



tisdag 29 maj 2012

Att vara skriftligt verbal.


"Jag tror jag är en sån människa som man ska be skriva och inte prata..."

Berättade Kristina Lugn i "Min Sanning" på SVT. (Trots att hon ständigt säger vackra citat som  t ex "Att skriva dikter är som att skicka brev som ingen svarar på."

Men jag förstår precis vad hon menar. När jag skriver kommer orden så lätt och snabbt – jag kan ändra, stryka, stuva om och betrakta dem. Värdera dem innan jag skickar iväg dem till mottagaren. Men att prata är en helt annan femma. Där hinner jag inte fundera över rytm och tonalitet innan de flyger ur munnen. Jag beundrar verkligen de som är vältaliga.

Jag är det bara i skrift.








fredag 25 maj 2012

På tal om Estelle...

Ett bra sätt att hitta inspiration till sina karaktärer är att läsa Modern Psykologi.

I månadens numret handlar det bland annat om hur det kan påverka en persons personlighet att vara född till tronarvinge. Något för nästa manus..?

Trevlig helg!




onsdag 23 maj 2012

Författarnas tips.

Ägnade en del av eftermiddagen med att botanisera på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Blir alldeles snurrig av lycka av alla bakgrundstexter som omger en där och nu är önskelistan lång.

Där är det också tillräckligt stort för att man obemärkt ska kunna gå omkring bland orden och vara lycklig. Ibland sätter jag mig på caféet i mitten och skriver ned idéer och tankar.

Det är alltid roligt att se vad författarna lagt i sina lådor.


Och titta, här är mina tips! (Nej, tyvärr är de inte mina utan min namne Felicia Feldts.)





fredag 18 maj 2012

Vykort med stil.

Apropå handskrivet och skrivstil... har laddat med vackra Penguin-vykort inför sommaren.

Trevlig helg!

Hittade dem här

torsdag 17 maj 2012

Fyller blocket för hand.

Finns det något finare än att få ett handskrivet brev? Den känslan. Hur vi genom att bara kasta ett öga kan avgöra vem som skrivit det och känna personligheten. När jag blundar kan jag se min mammas handstil framför mig. Min mans. Mina vänners. Framåtlutat, bakåtlutat, hastigt, omsorgsfullt - stilen säger mer än det som står i brevet.

Jag önskar att jag hade tålamodet att skriva manuset för hand. Det är så vackert med fullklottrade sidor. Men datorns flytta-runt-radera-skriva-om-verktyg är alltför oumbärliga.

I sommar tänker jag i alla fall fylla anteckningsblocket för hand.




onsdag 16 maj 2012

tisdag 15 maj 2012

Att hålla sig inom ramarna.

Jag fick en fråga av Ylva (som också har en eminent skrivarblogg här) om det här med synopsis. Till förra manuset skrev jag ju inget synopsis alls utan skrev på som det blev – och det blev helt enkelt väldigt rörigt och svårt att få en överblick.

Den här gången har jag både synopsis och en tydlig bild av de scener jag ska skriva. Synopsis finns där att gå tillbaka till när jag irrat bort mig och inte minns vad jag ville säga med mitt manus. Hur utvecklar sig historien? Hur driver varje scen berättelsen framåt? Tanken är att jag inte ska ändra detta längs vägen, utan hålla mig kreativ inom ramarna.

För är det något jag lärt mig efter alla år i kreativa processer så är det att ramar är bra. Deadlines är bra. Och däremellan kan man vara hur rörig, oväntad, fantasifull och magisk man vill.

måndag 14 maj 2012

Hoppas på att få en blurb en dag.

Blurb är ett underbart ord. Ett ord som är inlånat från engelskan och beskriver de positiva citat som man kan hitta på böckers baksidor, i filmannonser osv. Som t ex: "Århundradets kärlekssaga!"

Nu jobbar jag på att få blurbarna:

"Århundradets roman!"
"Fantastiskt språk!"
"Jag skrattade och grät i samma andetag!"

fredag 11 maj 2012

"Slaget om de små pastejerna"

Har hittat en ny favorittitel som jag ännu inte läst (och när jag läser om den inser jag att jag nog aldrig kommer göra det heller), men titeln får första pris:

"Slaget om de små pastejerna."


Får genast en bild av små tvister som speglar relationen mellan människor som delar sin vardag. Strålande!

onsdag 9 maj 2012

Babel, mor, mammor, morsor.

I påskas ville jag ge min mamma ett påskägg med en överraskning i. Eftersom hon betyder mycket för mig ville jag att det skulle vara något lite annorlunda. Något som vi kunde göra tillsammans.

Först tänkte jag på biobiljetter. Sedan slog det mig att hon älskar programmet Robins som sänds på svt. Tänk om man kunde få publikbiljetter dit? Men eftersom det spelas in i Götelaborg så la jag istället ihop två och två - dvs vårt intresse för litteratur och hennes intresse för Jessica Gedins hår. (Jepp, hon ääälskar Jessica Gedins hår.) Så det fick bli två publikbiljetter till tv-inspelningen av Babel.

Jag valde ett datum som låg en bit fram i tiden och så i fredags var det dags.

Vi visste inget tema i förväg. Inte vilka författare som skulle vara där. Så döm om vår förvåning när Jessica Gedin presenteradde kvällens tema:

"Kvällens tema är: "Älskade mor, mamma, morsa"

Det blev en härlig eftermiddag full av skratt och tårar. Enda besvikelsen var att Jessica Gedins hår var uppsatt.

Ikväll sänds programmet på svt2 kl 22.15.





Martina Montelius (dotter till min idol Kristina Lugn) och Fredrik Strage i studion. (Tagen med urusel kamera i iPhone4.)




torsdag 3 maj 2012

En kurs i hantverket.

Nu är jag anmäld! I juni ska jag ägna en hel härlig sommarvecka att träna på hantverket gestaltning, dramaturgi mm på Skrivarakademien. Vill ge det här manuset alla förutsättningar det kan få – för det har potential. Sen kan jag låta magin (och de underbara timmarna vid tangentbordet) starta.





onsdag 2 maj 2012

Att vara mänsklig på en tunnelbana.

När jag läser en bok brukar jag ta ut de stycken som jag tycker särskilt mycket om – och fundera på varför.

I de allra flesta fall tror jag hemligheten är: igenkänning. Här är ett avsnitt ur "Artighetsreglerna" av Amor Towles (vilket vackert förnamn...). Han gestaltar så vackert hur en storstadsmänniska känner sig på tunnelbanan i NYC på 60-talet och skapar därmed igenkänning även för storstadsmänniskan 2012:

"Alla som har åkt tunnelbana två gånger om dagen för att tjäna sitt uppehälle vet hur det är: när man kliver på visar man upp samma yttre som för kolegor och bekanta. Man har fört det med sig genom spärren och förbi skjutdörrarna, så att medresenärerna kan se vem man är – framfusig och försiktig, kärleksfull eller likgiltig, stormrik eller arbetslös.

Men sedan letar man upp en sittplats och tåget åker iväg, man kommer fram till nästa station och sedan nästa igen, somliga stiger av och andra på. och under inverkan av tågets vaggliknande, gungande rörelser börjar den omsorgsfulla skapade fasaden glida av. Överjaget löses upp medan tankarna snart strövar planlöst över de bekymmer och drömmar man har – elelr, ännu bättre, skingras i en hypnos där till och med bekymmer och drömmar bleknar bort och kosmos fridfulla tystnad råder.

Detta händer oss alla. Det är bara en fråga om hur många hållplatser som krävs. Två för somliga. Tre för andra. Sixty-eight treet. Fifty-ninth. Fifty-first. Grand Central. Vilken lättnat de där korta minuterna var, då man med garden nere och ofokuserad blick fick uppleva den enda sanna tröst som mänsklig isolering kan ge."


tisdag 1 maj 2012

En utmaning.

Fick en utmaning av bloggaren/snart debutanten Helena Milton att lista 8 saker jag är bra på. Here it goes:

Jag är bra på att:

... bygga meningar.

... skapa nya ord. 

... steka pannkakor.

... prata med hundar.

... älska.

... ha idéer.

... peppa vänner.

... hitta nya favoritrestauranger.

... njuta av mat.

... bryta regler, (som att komma på fler än 8 saker jag är bra på).


Skickar utmaningen vidare till dig som läser det här.

måndag 30 april 2012

Att måla en bok.

För sjunde helgen i rad har jag stått framför en stor tavla - och likt penseldrag flyttat post it-lappar med scener fram och tillbaka. Tillslut utkristalliserade sig äntligen berättelsen som helhet.

Sedan tecknade jag ned ett synopsis på två sidor så att jag har historien klar och tydlig framför mig. Det kliar i fingrarna, men sista penseldraget är ännu inte draget. Måste få till dramaturgin på bästa möjliga sätt.

Ett helt annat tillvägagångssätt än med förra manuset, där jag bara skrev på. Återstår att se vilket som fungerar bäst.


söndag 29 april 2012

Själaglad.

Här finns nästan ingen el. Inget rinnande vatten. Inga grannar. Men en sovande hund, ett tangentbord och den här utsikten.

fredag 27 april 2012

SwapShop - om inte annat för namnets skull.

Åh, ett litet tips för er som befinner er i Stockholm i helgen: få en helt ny garderob helt gratis! På Tekniska Museet anordnar en vän till mig SwapShop med bl a modevisningar och massor av inspiration. Där kan du byta dina gamla (men rena och hela) avlagda plagg mot nya!

Tips efteråt: sätt dig ned i café Stallet och titta på alla intressanta människor som går förbi - kanske inspiration till en ny romankaraktär..?

Titta in här

Trevlig helg!


torsdag 26 april 2012

Laddar inför helgen.

Bibblan - underskattat nöje. Jag går in och några minuter senare har jag fyra böcker med mig ut - och inte har det kostat mig ett öre. Strålande.  Den som kom på den idén borde få Nobelpriset...

onsdag 25 april 2012

Att titulera sig.

Det krävs tydligen minst två utgivna böcker för att kunna titulera sig författare. Ja, det är väl inte mer än rätt. Just nu funderar jag mycket på titlar - speciellt titel för manus nr2.

Min favorittitel just nu är utan konkurrens den här romanen som ligger tvåa på Mest sålda barn och ungdomsböcker-listan:



Tänk hur en enda rad kan fånga känslan av att vara 14.
Genialt.


tisdag 24 april 2012

Jag saknar dem.

Eva – som går samma banor runt och runt och låter vanan vara sin livslina.
Monica – med sin livsglädje och passion för män, mat och motorcyklar.
Erik – med nålen i högsta hugg och tatueringar på armarna, men dukar med blommiga kaffekoppar.

De hade blivit en del av min vardag. Nu har jag bytt till nya karaktärsvänner i en annan manusvärld. Lättsamma, osäkra och väldigt, väldigt mänskliga. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra, så vi har inte hittat hem riktigt än.
Men vi jobbar på det.

måndag 23 april 2012

En uppmuntrande tanke.

Selma, August, Bodil, Kristina – alla har de en gång varit debutanter.

fredag 20 april 2012

Se dig själv inifrån.

Ur Bodil Malmstens blogg:

”Börjar jag se mig utifrån kan jag aldrig skriva, tala, leva mer.”

Vackert. Sant. Och lite sorgligt.

Trevlig helg!

torsdag 19 april 2012

Pin it.


Vilket bra verktyg Pinterest är! Där samlar jag tankar och idéer i bildformat. Följ gärna här .

onsdag 18 april 2012

Post it.

Har köpt 500 post it-lappar att sätta upp på en tavla som jag använder för att få överblick över manus nr 2. Nu skriver jag en scen på varje lapp och försöker hitta en struktur för berättelsen.

Den börjar ta form.

tisdag 17 april 2012

Skrivtips för sommaren.


När strukturen för manus nr 2 är klart (till sommaren förhoppningsvis) ska jag använda följande tips som jag tagit till mig under året:

- Anteckna dina tankar innan du somnar.

- Börja dagen med att läsa det du skrivit dagen före.

- Ha en struktur så att du vet vad du ska göra, dvs vad du ska börja skriva om under dagen.

- Tänk i scener – vad är det jag ska beskriva?

- Bestäm hur många antal sidor du ska skriva varje dag. (Det där fungerar så där på mig, jag planerar i tid istället - dvs: jag ska skriva 2 timmar om dagen. Ibland blir det många ord, ibland få.)

- Använd ditt eget känsloregister för att kliva in i karaktären.

- Om det passar dig – skriv till musik. Även glad musik fungerar i tunga textpartier tyckte Helena von Zweigbergk: ”Det funkar lika bra som att vissla när man går ned i källaren för att det är lite läskigt”.
(För mig blir det samma effekt att sitta på ett café eller bland människor - då är orden inte lika läskiga och jag behöver bara se mig om i rummet för att få inspiration till karaktärerna om jag kör fast.)


måndag 16 april 2012

Att vänta vid en telefon. Utan rullskiva.

Fick en fråga om hur läget är nu. Just nu. Jo så här:

Efter att ha fått bra kommentarer på manuset från förlag med förslag på ändringar, har jag arbetat om  och skickat in det igen. Så nu väntar jag fortfarande på svar.

Åh, denna väntan! Tusen gånger värre än när jag satt vid telefonen när jag var tonåring och väntade på att någon kille jag var kär i skulle ringa (på den tiden satt man faktiskt vid telefonen när man väntade samtal, eftersom telefonen i sig på den tiden satt med en sladd i väggen och inte gick att ta med sig i fickan...). Fast när jag tänker efter var jag nog den som inte väntade så mycket, utan ringde killen själv.

Men nu väntar jag på att telefonen ska ringa och visa om de senaste tre åren vid tangentbordet har gett resultat. Oavsett hur det går, så har jag lärt mig otroligt mycket, hittat mitt eget uttryck i tonaliteten och under tiden börjat på manus nummer 2.

Förra manuset handlade om vänskap, ensamhet och sorg –  nu skriver jag på en komedi (dock med en allvarlig och angelägen underton).

Och medan jag skriver lägger jag telefonen nära tangentbordet...







tisdag 10 april 2012

Slutäggat.

I påskhelgen har jag bara latat mig och inte skrivit en rad. Däremot har jag benat ut karaktärer, hittat karaktärsdrag, funderat ut finurliga personligheter och letat uttryck. Det är så roligt att vara igång med manus nr2!

Våren - here we go.





torsdag 5 april 2012

God påsk!

Kan äntligen äta igen. Äntligen. Och skriva. Och leva.

Nästa vecka ska ett barnboksmanus in till förlag. Mer om det senare, men först - påskägg!

Ha en God påsk!

tisdag 3 april 2012

”Min man skulle aldrig läsa en Ingemarsson om han inte var gift med en.”

Kajsa Ingemarsson

måndag 2 april 2012

Dagens ord: Matstrupsinflammation

Nä, inget favoritord direkt, men något jag råkat ut för. Ligger nedbäddad medan hela bröstet bränner som eld.

Negativa bieffekter:
- Jag orkar inte jobba/skriva/gå ut med hundarna/träffa vänner/göra något annat än att ligga still.
- Jag kan inte ägna mig åt min favoritsyssla: att äta. Näst efter ord, är mat det jag älskar mest och just nu kan jag inte svälja en enda tugga eller en enda klunk, för då känns det som när man sätter i fel strupe och får kramp - hela tiden.
- Det gör ONT.

Positiva effekter:
- Jag hinner läsa alla bra böcker på mitt nattduksbord, som "How to be a woman" och "Sju jävligt långa dagar" (vilket förra veckan faktiskt har varit).
- Hm. Det var nog det enda.

Lovar att aldrig använda "matstrupsinflammation" i någon roman. Någonsin.

måndag 26 mars 2012

Check.


Angående hur man vet vilken idé man ska välja att skapa sitt manus ifrån fick jag dessa bra tips: 

Det krävs en av dessa två saker:
1.     En lust så stark att du bara inte kan låta bli att skriva. (Check!)
2.     En stark känsla av nödvändighet. (Check!)

Helst båda.

fredag 23 mars 2012

"Returbock"

Tänk vad man kan lära sig på en middag med massa trevliga norrlänningar. I samtalet igår kom helt naturligt ordet "returbock" upp – och alla såg ut att förstå precis vad som menades. Utom jag.

En "returbock" är alltså en stackars rådjursbock som är gammal och grå och har gått tillbaka i utvecklingen. Alltså minskat i vikt, slutat uppvakta damerna och blivit lite skabbig i hornen. Så som man känner sig ibland på sina mindre bra dagar...

Alltid lär man sig nåt nytt.

Trevlig helg!

onsdag 21 mars 2012

En bok helt i min smak.

Åh, hon är så stencool: Caitlin Moran. "Feminism ska vara rockn´roll." Klart det ska. Rättigheter rockar.



Den här boken landade i min brevlåda idag. Ser fram emot att sätta mig och tatueringen i läsfåtöljen och sluka den. (Även om min tatuering inte är hälften så cool utan en fånig...eh...håll i dig nu... jordgubbe gjord för länge sedan i en mycket suspekt tatuerarstudio i Stoke-on-Trent i norra England.)

How to be a woman

måndag 19 mars 2012

Om karaktärer.

"The characters that I create are parts of myself and I send them on little missions to find out what I don’t know yet."

GAIL GODWIN

fredag 16 mars 2012

En kär gammal vän.

Tänk vilket intryck en bok kan göra. Häromdagen hittade jag en bok hemma hos min mamma, som hon fick av en vän samma år som jag föddes (1973). Den handlar om vänskap och när jag var liten läste hon den ofta för mig. Även om jag inte förstod orden förrän långt senare, minns jag tonen och rytmen i dem.

När jag såg boken igen var det som att återse en gammal vän.

"A friend is someone who likes you."
"Sometimes you don´t know who are your friends. Sometimes they are there all the time, but you walk right past them and dont´t notice that they like you in a special way."
"Some people have lots of friends."
"but everyone... everyone in the whole world has at least one friend. Where did you find yours?"