onsdag 31 augusti 2011

Kreativitet och äventyr.


Plöjer just nu böcker om kreativitet och stötte på detta guldkorn av Carl-Magnus Björnsson. Han beskriver detta komplicerade ämne så bra och även kreativa personer, (även om jag anser att ALLA kan vara kreativa).

Jag kan verkligen identifiera mig med den där känslan av att att ständigt söka nya äventyr, bli utmattad, dra sig undan, bli uttråkad och så söka nya äventyr igen. Som att läsa om sig själv:


”Kreativa personer anses vara känsligare än andra. De ser och känner mer och gör fler associationer till sina upplevelser. De presterar sämre på tester om de blir störda eller stressade i jämförelse med mindre kreativa personer. Stress och störningar minskar nivån när det gäller kreativitet. Till och med smärttröskeln är annorlunda hos kreativa människor. De får mer ont och det tar längre tid innan smärtan går över.

Kreativa personer har ofta en stor portion humor. Lustiga poänger bygger ofta på företeelser som vid en första anblick inte verkar höra ihop. De kan se lustigheter i vitt skilda situationer. Ibland kan de ha svårt att låta bli att skämta, eftersom de ser så mycket i allt som händer som går att kombinera till ett underfundigt skämt.

Den kontinuerligt avsökande funktionen hos dem tar konstant intryck, vilka används som bränsle i deras tankeverksamhet. Kreativa och känsliga människor tycker om äventyr vilket kanske kan verka motsägelsefullt. Men eftersom de blir starkt stimulerade av upplevelser och därmed stressade, drar de sig med jämna mellanrum tillbaka för att minska påfrestningarna. När de då håller sig i sina elfenbenstorn och stressen sjunker, blir de uttråkade så till den grad att de måste söka upp nya äventyr."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar